Meteovolos

Ανάλυση επικαιρότητας

Σχολιασμός και ανάλυση καιρικής επικαιρότητας από τον Ταξιάρχη Μεργιά

 


 

Με κρύο η Πρωτοχρονιά 2017
Σε τροχιά διαδοχικών ψυχρών εισβολών

Ο τελευταίος μήνας του χρόνου αποδείχθηκε αρκετά κρύος για το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Ένας αντικυκλώνας εμποδισμού με κέντρο κάπου στην κεντρο-βορειοδυτική Ευρώπη έχει σαν αποτέλεσμα να επικρατεί μεσημβρινή κυκλοφορία στα ανατολικά κράσπεδά του με επακόλουθο διαδοχικά κύματα κρύου αέρα, πολικής προέλευσης, να κατηφορίζουν από τα ανατολικά της Ευρώπης στα Bαλκάνια και από κει στη χώρα μας.
Σε τέτοια όμως κυκλοφορία πέρα από τις χαμηλές θερμοκρασίες ο υετός που πέφτει (βροχή – χιόνι) αφορά τις ανατολικότερες περιοχές και κυρίως τις περιοχές κοντά και γύρω από το Αιγαίο. Και αυτό γιατί οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες καθώς διέρχονται από το ηπειρωτικό ανάγλυφο της ανατολικής Ευρώπης είναι κατά βάση ξηρές και έτσι δεν έχουμε ιδιαίτερα φαινόμενα. Οι μάζες αυτές με το που συναντούν το Αιγαίο εμπλουτίζονται από υδρατμούς, προκαλούν δηλαδή νεφοποίηση λόγω συμπύκνωσης υδρατμών, και με τη σειρά τους τα νέφη προκαλούν φαινόμενα (όσο πιο βόρεια στο Αιγαίο λιγότερα φαινόμενα και όσο πιο νότια περισσότερα). Έτσι η χώρα είναι χωρισμένη περίπου στα δύο. Δυτικά της Πίνδου έχουμε λιακάδες και σχετικά υψηλότερες θερμοκρασίες, ενώ ανατολικότερα της Πίνδου έχουμε εμφάνιση νεφώσεων με φαινόμενα στις περιοχές γύρω από το Αιγαίο.
Με τέτοιο καιρό τα περισσότερα φαινόμενα εντοπίζονται από την Ανατολική Θεσσαλία και κάτω με έμφαση κυρίως στην περιοχή της Εύβοιας και της Κρήτης, όπως έγινε όλες τις προηγούμενες φορές και όπως συμβαίνει και με την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών του έτους.
Όσον αφορά την έλευση του νέου έτους αυτή θα γίνει με εκδήλωση και πάλι φαινομένων (χιονιού – χιονόνερου) από την Ανατολική Θεσσαλία και νοτιότερα, ενώ η πρώτη μέρα του 2017 θα έχει κάποια αρχικά φαινόμενα στις ίδιες περιοχές, μέσα στη μέρα όμως τα φαινόμενα θα εξασθενούν και θα περιορίζονται όλο και πιο νότια.
Η προοπτική για τις πρώτες μέρες του έτους φαίνεται να είναι πάνω κάτω η ίδια, αφού μετά την σταδιακή βελτίωση του καιρού από αύριο 01/01/2017, περιμένουμε εκ νέου ψυχρή εισβολή, πιθανότατα ακόμα πιο ισχυρή σε ψύχος, κοντά στα Φώτα. Τα προγνωστικά μοντέλα θέλουν τη δημιουργία χαμηλού, το οποίο θα δώσει φαινόμενα, αλλά ακόμη είναι νωρίς να πούμε τις ακριβείς περιοχές.

Η ομάδα του Meteovolos σας εύχεται ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία και ευχάριστες εκπλήξεις (καιρικές και προσωπικές)


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου, χωρίς να φαίνεται η πηγή προέλευσής του.

error: The content is protected!