Meteovolos

Αποτελέσματα αναλογικής μεθόδου πρόγνωσης Σάκη Αρναούτογλου

Όπως για τον περασμένο Φεβρουάριο, έτσι και για τον μήνα Μάρτιο συγκρίνουμε τις συνθήκες που επικράτησαν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Προγνώσεων των ΗΠΑ (NCEP) και της αναλογικής μεθόδου που ακολουθεί ο Σάκης Αρναούτογλου. Για την μέθοδο που ακολουθεί ο Σάκης μπορείτε να διαβάσετε εδώ και την πρόγνωση του Μαρτίου θα την βρείτε εδώ.

Αρχικά για το πρώτο δεκαήμερο (1 με 10 Μαρτίου) σημειώθηκε μεγάλη απόκλιση μεταξύ πρόγνωσης και πραγματικών συνθηκών στη Βόρεια Ευρώπη και τον Ατλαντικό ωκεανό, καθώς ο Αζορικός αντικυκλώνας τελικά δεν “ανηφόρισε” προς βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Για την περιοχή της Μεσογείου η πρόγνωση ήταν καλύτερη με την απόκλιση των γεωδυναμικών υψών στη στάθμη των 500 hPa πάνω από την Ελλάδα να κυμαίνεται από 0 έως 100 gpm (Σχήμα 1). (Πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγέθυνση).

March_1st_bias

Σχ. 1. Διαφορές μεταξύ πρόγνωσης και παρατηρήσεων για την περίοδο 1 έως 10 Μαρτίου 2016.

Η πρόγνωση του δεύτερου δεκαήμερου (10 με 20 Μαρτίου) ήταν σαφώς καλύτερη με μικρή υπερεκτίμηση των γεωδυναμικών υψών πάνω από την Ευρώπη και υποεκτίμηση αυτών (έως -200 gpm) στην περιοχή της Κασπίας. Για την Ελλάδα τα γεωδυναμικά ύψη κυμάνθηκαν ελάχιστα πάνω από την πρόγνωση, με περίπου +50 gpm απόκλιση (Σχήμα 2).

March_2nd_bias

Σχ. 2. Διαφορές μεταξύ πρόγνωσης και παρατηρήσεων για την περίοδο 1 έως 10 Μαρτίου 2016.

Τέλος, στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, υπήρξε μία υπερεκτίμηση των γεωδυναμικών υψών σε μεγάλο μέρος της ηπείρου όπως βλέπετε στο Σχήμα 3, καθώς επικράτησαν χαμηλά βαρομετρικά συστήματα στη Σκανδιναβία και την δυτική Ρωσία. Για την Ελλάδα, η απόκλιση της πρόγνωσης από τις πραγματικές συνθήκες ήταν μικρότερη με υπερεκτίμηση των γεωδυναμικών υψών στη βόρεια χώρα και μικρή υποεκτίμηση στη νότια.

March_3rd_bias

Σχ. 3. Διαφορές μεταξύ πρόγνωσης και παρατηρήσεων για την περίοδο 1 έως 10 Μαρτίου 2016.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στον Σάκη Αρναούτογλου στην πρόγνωση του Απριλίου, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

error: The content is protected!