Πρόσφατη μελέτη ελλήνων επιστημόνων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science Letters, κατέδειξε το ρόλο των θερμών επιφανειακών υδάτων της Μεσογείου στη συχνότητα εμφάνισης κεραυνών. Οι επιστήμονες ανέλυσαν συνεχή δεδομένα κεραυνικών πληγμάτων, όπως καταγράφησαν από το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για περίοδο δέκα ετών, καθώς και δορυφορικές μετρήσεις της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων της Μεσογείου. Η ταυτόχρονη ανάλυση των δεδομένων αυτών έδειξε οτι οι καταιγίδες σε θαλάσσιες περιοχές με θερμά νερά συνοδεύονται από περισσότερους κεραυνούς απ’ότι σε καταιγίδες που εκδηλώνονται σε ψυχρότερα νερά.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι πολύ χρήσιμο για την μελλοντική εκτίμηση της κεραυνικής δραστηριότητας στην περιοχή της Μεσογείου, δεδομένου ότι η θερμοκρασία θάλασσας ενδέχεται να ανέβει μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Ταυτόχρονα η μελέτη των δεδομένων της δεκαετίας (2005-2014) επέτρεψε τον εντοπισμό των περιοχών της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καταιγίδων, όπως δίνεται και στο παρακάτω σχήμα. Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καταιγίδων στην ξηρά εντοπίστηκε στην περιοχή της Βορειοανατολικής Ιταλίας (στα σύνορα με την Σλοβενία), ενώ στον Ελλαδικό χώρο η μεγαλύτερη συχνότητα καταιγίδων εντοπίστηκε στους ορεινούς όγκους της Πίνδου και της Ροδόπης.
Η μελέτη στο σύνολό της (στα αγγλικά) δίνεται εδώ:
http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/11/3/034006?fromSearchPage=true